Wat doet een beeldhouwer eigenlijk?

Een beeldhouwer is een kunstenaar. Hij maakt en ontwerpt beeldhouwkunst. Wel is er een groot verschil tussen beeldhouwkunst en andere vormen van kunst. Bij beeldhouwen betreft het namelijk driedimensionale objecten.

Een beeldhouwer kan met diverse materialen werken. Hierbij kan het gaan om was, gips, hout, steen, smeedijzer of brons. Er zijn ook nog beeldhouwers die zich in tijdelijke kunstvoorwerpen hebben gespecialiseerd. Zij maken bijvoorbeeld sculpturen van ijs of van zand.

Het woord beeldhouwer kan worden opgevat in de breedste zin van het woord. Er zijn allerlei soorten kunstenaars en beeldhouwers. Je kan beroepsmatig beeldhouwer zijn, maar het is ook mogelijk om van beeldhouwen je hobby te maken.

dfvs

Dit is dan ook precies de reden waarom beeldhouwkunst ruim gezien moet worden. Binnen de beeldhouwkunst is er sprake van verschillende soorten beeldhouwers. Net als bijvoorbeeld schilderkunst is ook beeldhouwkunst een heel populaire kunstvorm.

Beeldhouwlessen

Beeldhouwlessen worden meestal groepsgewijs gegeven door een professionele beeldhouwer. Deze helpt de cursisten met het uitwerken van hun ideeën. Bij beeldhouwen is het belangrijk dat de beeldhouwer over bepaalde disciplines beschikt.

Het is nu eenmaal zo dat beeldhouwen op diverse manieren gedaan kan worden. Een zandsculptuur opbouwen is iets totaal anders dan het aan elkaar lassen van metalen. Daarom zullen de meeste beeldhouwers zich hebben gespecialiseerd in een bepaalde vorm.

Beeldend kunstenaar

Je kan een beeldhouwer dus zien als een beeldend kunstenaar. De beeldhouwer ontwerpt driedimensionale kunst en maakt deze. Het is dus zo dat beeldhouwers op diverse manieren kunnen werken. Dit is afhankelijk van het materiaal wat wordt gebruikt.

Daarom kan het voorkomen dat je als beeldhouwer gebruik maakt van verschillende disciplines. Hierbij kan het gaan over het gieten van materialen, mallen maken en het aan elkaar lassen van metalen. Dit is afhankelijk van het soort materiaal waar de beeldhouwer mee werkt.

Het kan ook voorkomen dat een beeldhouwer eigenlijk een houthakker is. Want ook houthakkers werken immers met bijlen. Om beeldhouwwerken te kunnen maken is het nodig dat je over veel creativiteit beschikt.

Ook vakmanschap kan voor beeldhouwen een belangrijke vereiste zijn. Dit komt omdat beeldhouwers van een aantal verschillende technieken gebruikmaken. Hierdoor is het mogelijk om een mooi object te maken.

Beeldhouwkunst kan in verschillende vormen voorkomen. Hieronder vallen onder andere:

grbgbe