Hoe komt een standbeeld tot stand
Een standbeeld is een kunstwerk wat is gemaakt door een beeldhouwer. Dit kan bijvoorbeeld ter nagedachtenis van een of meerdere mensen ergens worden neergezet. Vaak staat een standbeeld op een sokkel.
Een standbeeld kan van diverse soorten materialen gemaakt zijn. Vaak worden hiervoor natuursteen, hout of brons gebruikt. Als standbeeld worden er vaak historische of belangrijke figuren vereeuwigd.
Het kan voorkomen dat standbeelden in openbare ruimtes staan. Je kan ze ook tegenkomen in musea die in beeldhouwkunst gespecialiseerd zijn. Standbeelden kom je ook vaak tegen wanneer je de standbeelden afdeling in een kunstmuseum bezoekt.
Hoe komt een bronzen standbeeld tot stand?
Een van de materialen waar veel beeldhouwers mee werken is brons. Toch komt er heel wat bij kijken voordat een bronzen standbeeld eindelijk op zijn sokkel staat. Dit komt omdat een bronzen standbeeld vervaardigen behoorlijk intensief werk is.
Het begint met een idee in het hoofd van de beeldhouwer. Deze zal vervolgens eerst een frame van ijzerdraad maken. Daarna wordt er door de beeldhouwer was verwarmd. Dit is nodig om te kunnen boetseren.
Vervolgens wordt eerst de grove versie van het standbeeld uitgewerkt. Daarna wordt alles verder verfijnd. De voeten krijgen tenen en de handen vingers. Pas daarna is het tijd om tijd te gaan besteden aan het hoofd van het standbeeld.
Zodra het kunstwerk naar de zin van de beeldhouwer is, wordt het naar de gieterij gebracht. Daar wordt van het object eerst een mal van siliconen gemaakt. Het is belangrijk dat deze mal zowel open als dicht kan.
Zodra deze klus geklaard is, wordt het wassen beeld uit de mal gehaald. Er wordt nu een ander soort was verwarmd. Deze was is veel stugger en steviger dan de was die door de beeldhouwer is gebruikt. Daarna laat men de vloeistof in de mal lopen.
Nu moet er even worden gewacht tot deze was volledig is uitgehard. Nadat dit is gebeurd wordt de mal opengemaakt en wordt er een heel wassen beeld uit de mal gehaald. Dit is nodig omdat er een wassen beeld zonder ijzerdraad nodig is om een beeld van brons te maken.
Vervolgens timmert de beeldhouwer een bekisting. Deze kist wordt volgegooid met gips. Zodra dit hard is geworden is de mal voor het bronzen beeld klaar. Zodra het brons 1200 graden is wordt dit in de mal gegoten. Zodra het brons is gestold wordt de mal kapotgeslagen en is er een bronzen beeld.