Hoe wordt een beeld uit marmer gemaakt?
Al sinds de Griekse en Romeinse tijd wordt marmer gebruikt als materiaal om beelden van te maken. Wie kent niet het bekende beeld de David van Michelangelo? De kunstenaar heeft dit beeld aan het begin van de 16e eeuw gehouwen uit een enkel blok marmer. Zonder sokkel is het beeld 5 meter hoog.
Ook andere beeldhouwers lieten tijdens de Renaissance net als Michelangelo hun marmer uit de beroemde marmergroeve in het Italiaanse Carrara komen. Nog steeds zijn er in dit gebied een aantal marmergroeven actief.
Behalve de beroemde marmergroeven in Carrara zijn er wereldwijd nog meer marmergroeven. Als reden hiervan zijn er diverse soorten marmer voorradig die ieder hun eigen kleur, patroon en karakter bevatten.
Hoe ontstaat marmer?
Marmer is een steensoort die ontstaat wanneer kalk door hoge druk en hitte wordt omgevormd tot kalkkristallen. Dit is de reden waarom marmer in de categorie metamorfe gesteenten valt. Marmer is een carbonaat wat uit dolomiet, calciet en aragoniet bestaat.
Over het algemeen ontstaat tijdens het omvormingsproces een gelijkmatige, fijne kristalstructuur. Toch kan het ook voorkomen dat deze kristalstructuur wat grover is. Marmers die het meest geschikt zijn om te beeldhouwen hebben zijn licht transparant en hebben een fijne structuur.
Hierdoor zal het marmer nadat het bewerkt is een mooie glans hebben. Dit is dan ook meteen de reden waarom marmer door de oude Grieken Marmaros werd genoemd. De betekenis hiervan is glanzende steen.
Marmerwinning
In het verleden was het winnen van marmer levensgevaarlijk werk. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat dit vele mensenlevens gekost heeft. Vroeger werd marmerwinning volledig met de hand uitgevoerd.
Om de stenen te splijten werd er een eenvoudige techniek gebruikt. Er werden wiggen gemaakt van droog hout. Vervolgens werden deze wiggen in de uitgehakte voegen geplaatst. Na ze met water te overgieten begonnen de wiggen uit te zetten. Hierdoor werd het steen gespleten.
Sinds de 16e eeuw gebruikte men springstof om het marmer te kunnen splijten. Vanaf 1970 werden er voor het splijten van marmer kettingzagen gebruikt. Tegenwoordig wordt marmer gespleten door gebruik te maken van diamant draadzagen.
Marmer bewerken
Het grote voordeel van marmer is dat deze steensoort makkelijk met een hand en een beitel te bewerken is. Om marmer te bewerken heeft een beeldhouwer smeedstalen gereedschap nodig. Daarnaast is er materiaal nodig om het beeld nadat het af is te polijsten tot hoogglans.