Hoe polijst je speksteen?

Een van de grote voordelen van speksteen is dat deze steensoort heel gemakkelijk te bewerken is. Ben je een beginnende beeldhouwer dan is het aan te raden om te kiezen voor een zachte steen. Je kan het beste voor Aziatische of Braziliaanse speksteen kiezen.

Om te beginnen ga je de steen met een grove rasp polijsten. Het is belangrijk om een vorm te maken die goed aanvoelt. Een mooie vorm maken van speksteen is iets wat je later gaat doen. Nadat je de steen hebt bewerkt merk je dat er door het schuren nog veel zal gaan veranderen.

Wel is het aan te raden om tijdens het bewerken van speksteen het ontstane poeder met een kwastje te verwijderen. Pas op dat je het stof er niet afblaast, dit is namelijk heel ongezond. Wanneer je speksteen gaat bewerken is het aan te raden om dit buiten te doen.

Speksteen schuren

Het beste kan je de eerste stap van het schuren van speksteen doen zolang de steen nog droog is. Je schuurt speksteen met schuurpapier wat een korrel van 60 heeft. Dit kan je terugvinden op de achterkant van het schuurpapier.

Nadat je speksteen geen krassen meer heeft schuur je verder met schuurpapier met een korrel van 120. Nadat je dit gedaan hebt pak je een teiltje met water. Om speksteen te schuren heb je behoorlijk wat water nodig.

Omdat je in water schuurt gaat dit veel makkelijker. Om er zeker van te zijn dat de speksteen krasvrij is laat je de steen eerst goed drogen. Zie je op dat moment toch nog een paar krassen dan is het nodig om nog even wat door te schuren.

In de was zetten

Zodra de speksteen helemaal krasvrij is kan je deze in de bijenwas gaan zetten. Heb je een oven in je keuken, zet deze dan op de laagste stand zodat de bijenwas er eenvoudig in kan trekken. Heb je geen oven dan kan je ook een föhn gebruiken. Niet schrikken als je ziet dat de steen nu helemaal dof is.

Zodra je het beeld goed met een schone doek met bijenwas hebt ingesmeerd zal de glans terugkomen. Breng twee lagen bijenwas op je spekstenen beeld aan. Wrijf vervolgens het beeld goed op met een zachte doek. Nu kan je beginnen met een vorm van je speksteen te maken.